Megosztás

Így ne!

2016.01.24.

Így ne!

A házilag készült füstgáz hőcserélők nem csak kevésbé hatékonyak, de veszélyesek is lehetnek!

Mi sem egyszerűbb: veszünk egy darab csövet, párszor meghajlítjuk, beletesszük egy fémdobozba és már kész is a (füstgáz) hőcserélünk!

Sokan gondolkodnak így, és sok esetben nincs is ezzel gond - egy ideig. Azonban a nem megfelelő anyagválasztás, méretezés hiánya, később komoly problémákhoz vezethet. 

A füstgáz erősen korrozív gáz, különösen kondenzációval párosulva hamar kikezdi a nem ellenálló fémeket. A füstgáz hőmérséklet függvényében az sem mindegy, hogy milyen saválló acélt használunk. . Ha ráadásul a kémény sincs megfelelően kialakítva és visszacsorgó kondenzvíz kerül a kazánba/kemencébe, különösen nagy kárt okozhat! A méretezés hiánya további problémákat vet fel: a gravitációs kéményeknél minden egyes újabb kémény elem, mint a füstgáz hőcserélő is, ellenállást jelent a gázáramban. Ha nem tudjuk, hogy mekkora ez a nyomásesés a hőcserélőnknél a kéményt sem tudjuk méretezni, ami viszont megengedhetetlen a biztonságos működés szempontjából.

Fontos az anyagminőség megválasztása esetén a hőcserélőhöz csatlakoztatott fűtési vagy egyéb rendszer elemeit is megvizsgálni, mert könnyen lehet, hogy hiába használunk KO anyagot a hőcserélő magcsőve esetén, mégis a csövek belsejében korrózió alakul ki a rendszer egyéb elemivel való elektrokémiai kölcsönhatások nyomán. Ez hamar a rendszer dugulásához vezet, eleinte csak a hőcserélő hatékonysága csökken, később azonban a rendszer többi elemét is tönkre teheti!

Tehát nem árt óvatosnak lenni, fontos a méretezés, megfelelő anyagválasztás, a teljes rendszer tervezése, szakszerű kiépítése/üzembehelyezése és folyamatos karbantartás. Megéri a befektetett energia, idő és pénz, hogy később a megtakarítás valóban megtakarítás maradjon és ne bosszúság.

 

vissza

Hozzászólások